KERÇ BOĞAZI KATLİAMI’NIN YILDÖNÜMÜ

Deniz İşçileri Platformu January 21, 2024

İş cinayetinde katledilen 20 denizci için
5 senedir adalet sağlanamadı.

21 Ocak 2019'da Rusya’ya uygulanan ambargoyu delmek için, Kerç Boğazı açıklarında, Candy ve Maestro gemileri emniyetsiz bir şekilde, kalitesiz ve delik hortumlarla kaçak LPG transferi yapmaya başladı.

Yerlerinin tespit edilememesi için AIS ve GPS cihazlarının kapatılması söylenen gemilerde LPG transferi sırasında parlama meydana gelerek yangın çıktı.

Çıkan yangın sonucunda her iki gemide bulunan toplam 32 mürettebattan 10 deniz işçisi öldü, ayrıca yanan giysilerini söndürmek için denize atlayan 10 denizci de ölüm karinesi altında kayboldu.

 

M/T Maestro Tankerinden kurtulan, ölen ve kaybolan gemi insanlarının listesi.

M/T Candy Tankerinden kurtulan, ölen ve kaybolan gemi insanlarının listesi.

 

Söz konusu gemilerin daha önceki liman denetimlerinde teknik yetersizlik, yangınla mücadele ekipmanlarının çalışmaması gibi birçok nedenden ötürü tutuklandığı ve liman devleti kontrolü (PSC) tarafından toplamda 104 madde yazıldığı ortaya çıktı.

Patlamanın hemen ardından aileler yargı sürecini başlattı. Fakat ortada ne bir sorumlu ne de bir şirket ismi vardı.

Hiçbir evrakta isimleri geçmeyen, şirket yetkilileri Ayhan Özbey, Erkan Düzgören ve ağabeyi Serkan Düzgören, Mehmet Erdem Erimez, Özgür Erkoç ve Yakup Keskin hakkında taksirle ölüme neden olma suçundan 15’er yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.

Evrakta sahtecilik suçlaması ile Candy gemisinin kaptanı Eralp Akat ile Maestro gemisinin kaptanı Ozan Güleç tutuklandı. 

Daha sonrasında Milenyum Denizcilik Management şirketinin altında, farklı off-shore donatan (owner) firmalarına ait Tanzanya bayraklı Candy ile Maestro gemilerinin sahiplerinin Ayhan Özbey, Erkan Düzgören ve Serkan Düzgören olduğu öğrenilse de kendilerini gemi acentesi olarak gösterdikleri ve patlamayla ilgilerinin olmadığını söyledikleri için tutuksuz yargılandılar. Mahkeme armatörlere yurtdışı çıkış yasağı getirdi fakat bu karar çok uzun sürmedi. Akabinde getirilen yurt dışına çıkma yasağı kaldırıldı. Geri kalan sanıklar ise serbest bırakıldı.

Ölen ve kaybolan denizcilerin yakınları, hiçbir resmi evrakta isimleri olmayan, Türkiye’de denetim yapmayan yetkililerin ve gemi sahiplerinin tespit edilmesini istedi. Mahkeme talepleri defalarca reddederek duruşmayı erteledi.

Yanan gemiler Aliağa’ya söküme gönderilirken tazminat ödenmesi kararlaştırılan ailelerin parayı tahsil edecekleri şirket bulunamayınca gemilere haciz kondu. Sonrasında gemiler aynı zamanda Yabancı Varlıklar Kontrol Fonu (OFAC) listesinde olduğundan ailelerin gemiler üzerinden tazminat alması neredeyse imkansızlaştırıldı.

İzmir'e götürülen Candy gemisine konulan ihtiyati hacze, dosyaya Denizcilik İhtisas Mahkemesi sıfatıyla bakan İzmir 5. Asliye Ticaret Mahkemesi, haczin kaldırılmasına karar verdi.

Karar istinaf mahkemesinde de onaylanırsa, hayatını kaybeden denizcilerin ailelerinin tazminatlarını tahsil etme olasılıkları kalmayacak.

20 denizcinin öldüğü katliamın üzerinden tam 5 sene geçti. 5 senedir adalet yok. Mahkeme süreci hala devam ediyor.

#KerçBoğazıKatliamı
#UnutmakYokAffetmekYok
#YıpranmıyoruzÖlüyoruz

429 Görüntülenme

Share This